• Deze week bereikte ons het bericht dat Roly Wout zondag 5 december is overleden. Op de dag dat hij 80 jaar zou zijn geworden, dinsdag 14 december, is er een andere bijeenkomst, namelijk zijn uitvaart. Hoe bizar kan het leven zijn.  

  Op de rouwkaart lezen we zijn ‘echte namen’, Nicasio Regildo. Nooit geweten. Voor ons UVV ‘ers en veel oud honk- en softballers in het land is het gewoon Roly. Nou ja ‘gewoon’!!! Roly, een Joris Goedbloed in de dagelijkse omgang, maar eenmaal binnen de lijnen een gedreven sportman met alles d’r op en d’r aan. Tijdens de wedstrijd was er bij Roly geen ruimte voor grappen en grollen: ‘een beetje serieus man, ik ben hier met een wedstrijd bezig’.  

  Begonnen bij de honkballers van Ajax, jazeker ook nog teamgenoot geweest van de toen nog zeer jeugdige Johan Cruyff en Johan Neeskens. Zij kozen voor voetbal, Roly ging honkballen en werd een van de grote namen in de gloriejaren van UVV. Hij speelde met en onder mannen als Tom Stamer, Henk Heinen, Jos Kervers, Henny Jenken, Jan Kars, Harold Wout, Rob Reinders, Ton Camue, Ad Brevet, Cees Hiele, Wim Onderstal en vele Amerikanen.

  Een clubicoon die af en toe wel een uitstapje maakte naar onder andere aartsrivaal HCAW. Niet omdat hij het niet naar zijn zin had bij UVV, maar wel omdat hij, evenals een aantal andere UVV ‘ers - op het hoogste niveau wilde spelen. Een enorm talent, voor wie de honkbalsport een zeer belangrijk deel van zijn leven vormde. En die op latere leeftijd zijn passie op vele jeugdspelers overbracht.

  Roly, in het hele land gevreesd om zijn enorme slagkracht. Hij kreeg het voor elkaar om een aantal malen per jaar per weekeinde meerdere homeruns te slaan. En altijd als hij die bal raakte, was deze hard, snoeihard! En dat moest ook wel, want snel was hij absoluut niet. Ongenaakbaar in de verdediging in het binnenveld, waar hij alle posities beklede, op die van catcher en korte stop na.

  Roly, de man met een big smile, die nooit wist waar een veld lag, ook al was hij er al meerdere keren geweest. Altijd gezellig na afloop met een biertje in zijn hand. Roly kende iedereen en iedereen kende Roly.   Roly kwam in 1967 bij UVV door toedoen van zijn vrouw Adrie en zijn neef en honkballegende playing coach Ruben Leysner. 

  Twee jaar nadat hij van Aruba naar Nederland was verhuisd. Een paar jaar later volgde zijn jongere broer Harold, die tot de dag van vandaag nog betrokken is bij het eerste en zijn zoon Sean. En daar kwam Roly regelmatig nog een kijkje nemen.  

  UVV heeft van hem genoten, zowel op als buiten het veld. Niet alleen als speler, maar ook als werknemer, want de laatste jaren van zijn werkzame leven was hij bij UVV in dienst.  We zullen zijn rustige manier van optreden, zijn enorme kennis van het spelletje en zijn droge humor missen.  

  Namens bestuur UVV HSB,

  Marina van Huissteden-Kaspers

  Klik hier voor de rouwkaart