• Utrechtse softbalclubs op volle toeren voor het Europees Kampioenschap Softbal 2024

  Drie Softbalverenigingen in Utrecht, De Bilt en Nieuwegein draaien alvast volle uren om het Europees Kampioenschap Softbal voor vrouwen 2024 voor te bereiden. UVV, Wombats/Centrals en Nieuwegein Diamonds brengen alles in gereedheid om meer dan 500 speelsters te ontvangen op hun parken. Een ingenieuze klus want in de week van 1 tot en met 7 september verwerken zij meer dan 100 interessante softbalwedstrijden. UVV is aangewezen als organisator van het geheel en werkt met de vele vrijwilligers aan een perfecte showcase op softbalgebied.  

  Inmiddels is het speelschema voor het toernooi vrijgegeven. Het toernooi wordt in drie stappen gespeeld. Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch Softball moet die drie fases doorlopen in hun jacht op titelprolongatie. In de voorronde ontmoet het Spanje, Tsjechië en Duitsland. In de tweede ronde komt het Koninkrijksteam de beste teams uit de andere poule tegen, waarna uiteindelijk de eindronde gespeeld wordt met als hoogtepunt de finale. Op 11 april 2024 wordt het hele speelschema van alle landen gepubliceerd op de website van het toernooi.  

  “Het is fantastisch dat de meeste topteams van het totale Europese veld met 23 teams op alle locaties spelen. Het Koninkrijksteam is dus ook in de Bilt en Nieuwegein te zien. We zijn er trots op dat we dat goed voor elkaar hebben gekregen.”, meldt de voorzitter van de UVV-organisatie Minou Groenewoud. Ze voegt eraan toe: “Het belooft een geweldig spektakel te worden op de softbalparken, want naast wedstrijden om het Europees Kampioenschap is volop ruimte om kennis te maken met het softbal. Elke organiserende club staat voor een aantal side events, zodat er meer is dan alleen wedstrijden van nationale teams”.  

  De organisatie werkt samen met de Nederlandse Federatie KNBSB om het Europees avontuur optimaal in te vullen. Er is aandacht voor andere onderdelen van het softbal, zoals Slowpitch Softbal, Baseball5 (de urban versie van honkbal en softbal) en culturele manifestaties. Het management van de organisatie smeedt nu de plannen tot één geheel.  “Belangrijk is dat wij jeugd kunnen bereiken om onze teamsporten te leren kennen. Met Sport Utrecht hebben we daarvoor een goede partner. Maar ook doelgroepen die softbal nog niet kennen benaderen wij serieus. Expats, nieuwe immigranten en studenten zijn belangrijke targets voor onze sport. Die komen allemaal aan hun trekken voor en tijdens het Europees Kampioenschap in september”, aldus Minou Groenewoud.  

  Het speelschema voor het Koninkrijksteam dat tijdens het EK op gaat voor prolongatie van de Europese titel ziet er als volgt uit:

  Zondag 1 september Koninkrijksteam - Spanje 15.00 uur UVV
  Maandag 2 september Koninkrijksteam – Tsjechië 20.00 uur UVV
  Dinsdag 3 september Koninkrijksteam – n.t.b. 15.00 uur UVV
  Dinsdag 3 september Koninkrijksteam – n.t.b. 20.00 uur Centrals/Wombats
  Woensdag 4 september Koninkrijksteam – Duitsland 20. 00 uur Nieuwegein Diamonds

   

  In de tweede ronde speelt Oranje op donderdag 5 en vrijdag 6 september ook nog 1 á 2 wedstrijden bij UVV op de Paperclip (tijden afhankelijk van plaatsing). Haalt het Koninkrijksteam de finaleronde dan speelt het team op zaterdag 7 september nog een wedstrijd:

  Troostfinale                 14.00 uur - UVV Paperclip.

  Finale                          16.30 uur - UVV Paperclip.   

   

  Vanaf 1 mei 2024 gaat de ticketverkoop live. “Uniek in de kaartverkoop is dat je met een dagticket alle wedstrijden op die dag op alle parken kunt bezoeken. En voor de prijs van €8,50 per dag kan je een hele dag genieten van topwedstrijden. Een leuk cadeau voor Moederdag/Vaderdag voor de sportliefhebbers!”, eindigt Groenewoud trots.  

  De komende maanden zal de organisatie voornamelijk via sociale media communiceren, met name via Facebook en Instagram. Daarnaast is de website van het evenement inmiddels te raadplegen: https://www.wbsceurope.org/en/events/2024-womens-softball-european-championship/home. Houd deze goed in de gaten voor verdere updates!  

  Voor alle UVV-er: we zoeken nog vrijwilligers! Wil je weten hoe je kan helpen? Mail je aanmelding naar: communicatie@ecsoftball24.org